Sådan hjælper du truede dyrearter med dit tøj

Bæredygtig tøjproduktion
Sådan hjælper du truede dyrearter med dit tøj

Flere og flere dyrearter bliver udrydningstruet hele tiden, og årsagen er ofte indskrænkningen af deres naturlige habitat. Klimaforandringer, landbrug og jagt er de primære årsager til, at flere arter i dag er truede.

Og her er tøjindustrien og folks vaner, når det kommer til brugen og indkøb af tøj, en rimelig stor faktor. Her får du nogle gode råd til, hvordan du med dit tøj kan være med til at minimere de negative konsekvenser ved tøjproduktionen.

Køb tøj af god kvalitet

Mange mennesker har i dag en brug-og-smid-væk-kultur, når det kommer til tøj. Ofte kommer det sig også af, at meget af det tøj, der bliver købt er billigt og af dårlig kvalitet, så det holder ikke til mange vaske, før det bliver grimt eller falder fra hinanden.

Hvis du vælger at købe tøj af god kvalitet, som eksempelvis en zhenzi kjole, eller tøj af mere holdbare materialer, vil du med den rette behandling af tøjet kunne nyde godt af det i mange år frem i tiden. På den måde skal du ikke til at købe mere tøj, der vil fordre tøjproduktionen og tekstillandbrugene, som udnytter og indskrænker den vilde natur.

Køb bæredygtigt fremstillet tøj

Hvis du alligevel har brug for at købe nyt tøj – for man kan ofte trænge til at få opfrisket sin garderobe – bør du også sørge for, at du køber tøj, der er produceret på en bæredygtigt måde og med økologiske materialer.

På den måde sikrer du dig, at tøjet har et væsentligt mindre CO2-aftryk sammenlignet med konventionelt fremstillede beklædningsgenstande, og at de har haft en mindre påvirkning på den vilde natur og dermed på de truede dyrearter.

Tøjet bliver dog dyrere, når det skal være bæredygtigt, men når det gavner miljøet og de truede dyrearter, er det så ikke en pris, der er værd at betale?

Genbrug dit gamle tøj

Tøj bliver jo slidt med tiden, efterhånden som det bliver brugt, og på et tidspunkt når det et punkt, hvor det næsten ikke kan svare sig at tage det på igen.

Men ofte kan du selv give dit gamle tøj nyt liv, så det kan bruges i et par år endnu, og du slipper dermed også for at skulle til at købe nyt tøj, som fordrer tøjindustrien til at blive ved med at producere og forurene.

Det kan selvfølgelig godt kræve lidt arbejde at lære at lave noget pænt ud af sit slidte tøj, men hvis du alligevel havde planer om at smide det ud, løber du jo ingen risiko. Om ikke andet kan du bruge det meste gamle tøj som klude eller lignende derhjemme.

Copyright 2024 - Pilanto Aps
Få Apple AirPods til 0,-, når du bestiller Fri tale med 500 GB data hos Oister.
Se tilbud her!