Sådan får du en vild og naturlig have til gavn for både vilde dyr og din hund

Hund der leger i haven
Sådan får du en vild og naturlig have til gavn for både vilde dyr og din hund

Du drømmer næppe om, at din hund skal tilbringe hele dagen inden døre i sin transportkasse til hund. Tværtimod ser du sandsynligvis gerne, at din hud nyder at bruge haven til at lege og aktivere sig selv. Vil du gerne øge chancen for, at den gør det, bør du skabe en vild have.

Gør du det, vil det ikke blot komme din hund til gavn. Det vil også være tilfældet for vilde dyr og insekter. Heldigvis er det nemt at skabe mere biodiversitet, og dermed også gøre haven mere naturlig og dyrevenlig. Det kan du få en række råd til herunder.

Sådan skaber du en vild have

Har du et ønske om at skabe en vild have, der bidrager til biodiversiteten og tiltrækker et rigt plante- og dyreliv, samt hjælper truede dyrearter, så finder du en række gode råd herunder.

  1. Når du vælger planter til haven, skal du tage udgangspunkt i det landskab, du er omgivet af. Vælg derfor planter, der egner sig til landskabet, afhængigt af, om du er omgivet af kyst, plantage, skov mv. Tag også gerne udgangspunkt i jordbundstypen på din grund.
  2. Et rigtig godt tip er, at du skal vælge insekt- og dyrevenlige planter til din have. Dem findes der mange af hos danske forhandlere, men især snepryd, hjulkrone, hjortetrøst, tidselkugle, indianermynte, sommerfuglebuske og påskeklokker er værd at fremhæve.
  3. Sørg for, at der plantes hårdføre og hjemmehørende planter. Det vil sige, at du skal gå efter planter, der naturligt forekommer her i landet. Det vil ikke gavne hverken dyre- eller planteliv i haven, hvis du planter en række planter, der er importeret fra udlandet.
  4. Vælg planter med bær og frugter samt blomster og farve. F.eks. kan du vælge røn, hassel, mispel, hyld, paradisæble eller kirsebærkornel. Når du har bær og frugter i haven, vil det føre til et rigt fugleliv, mens hassel som regel vil tiltrække egern og andre gnavere til haven.
  5. Smid ikke dit haveaffald ud, men brug det i stedet på din egen grund. F.eks. kan du bruge grene til kvashegn, mens blade kan placeres under buske og træer. For at have vand i haven, kan du benytte regnvand til en havedam.
  6. Er det vigtigt for dig at have en have med rigt dyreliv, skal du gøre en indsats for at skabe levesteder for dem. Det omfatter bl.a. sommerfugle, pindsvin og fugle. F.eks. bør du skabe brændestabler, bunker med sten, kvashegn og deslige.
Copyright 2024 - Pilanto Aps